Ningú qüestiona ja que l’atenció sanitària ha d’estar centrada en el pacient, basada en la millor evidència possible i prenent decisions tenint en compte les seves preferències i valors. I quan parlem de recerca i, sobretot, d’assajos clínics? Els pacients fins a dates recents han adoptat majoritàriament una participació passiva a la recerca biomèdica, especialment als assajos clínics. [1]
Afortunadament, es comencen a desenvolupar alguns projectes per fomentar la participació dels pacients als assajos clínics. L’equip de treball implicat en la iniciativa “Recomanacions per a l’articulació de la participació de pacients i associacions de pacients en el procés de la R+D farmacèutica“[2] va concloure, entre altres coses, que es poden determinar almenys vuit àmbits on articular de manera eficaç i valuosa la participació i contribució de pacients en el procés d’R+D biomèdica:
- Identificació de necessitats no cobertes i definició de prioritats de recerca
- Elaboració de materials per a la informació i formació de pacients sobre la R+D de medicaments
- Divulgació sobre la R+D de medicaments al pacient i a la societat en general
- Participació a la redacció de protocols d’assajos clínics i consentiments informats
- Cerca i difusió d’assajos clínics d’interès per patologia
- Participació en l’elaboració i la redacció de resums executius dels assaigs clínics
- Col·laboració en el reclutament de pacients per a la participació en assaigs clínics
- Entitats de pacients interessades a participar en les activitats de R+D de la indústria
L’Associació Espanyola d’Afectats de Càncer de Pulmó (AEACaP) és una entitat sense ànim de lucre creada el desembre del 2008 per ajudar les persones que reben un diagnòstic de càncer de pulmó. Amb l’ajuda de professionals de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’associació ha captat fons per investigar com els pacients poden implicar-se en tot el procés de recerca. Aquesta inquietud ha donat lloc al projecte LIFE (en anglès Lung cancer patients’ Involvement in research Fostering their Empowerment), que pretén realitzar una primera prospecció qualitativa en pacients i professionals de com es pot millorar la participació dels pacients amb càncer de pulmó a la investigació fomentant la seva autonomia.
Així, tenint en compte els resultats del projecte LIFE, els pacients que participen activament als assaigs clínics poden participar en tot el procés, des del disseny fins a la disseminació de resultats i captació de recursos. Aquesta participació ha de considerar certs aspectes propis dels pacients que poden ser font de certa preocupació per avançar en la col·laboració efectiva en el projecte (factors intrínsecs dels pacients i limitacions pròpies de la investigació). També cal destacar que els pacients han de tenir certes habilitats per facilitar la participació conjunta amb els investigadors clínics. Algunes de les habilitats que es podrien considerar valuoses inclouen:
1. Comprensió (alfabetització). Entesa com la capacitat de comprendre la informació proporcionada sobre l’assaig clínic i la malaltia objecte de recerca, incloent-hi els objectius, els procediments, els possibles riscos i beneficis, així com les expectatives realistes.
2. Comunicació efectiva expressant preguntes, preocupacions i qualsevol canvi en la seva condició de manera clara i oportuna.
3. Col·laboració i treball en equip. La col·laboració amb professionals de la salut, investigadors i altres pacients és essencial per a l’èxit en la recerca.
Vetllar pels drets del pacient (advocacy) és un dels aspectes en què els pacients poden influir si s’avança en la voluntat de participació conjunta. En aquest darrer punt la presa de decisions informades sobre la participació a l’assaig, basant-se en la informació proporcionada i comprenent les implicacions de la seva participació pren gran rellevància.
La participació conjunta de pacients i professionals de la salut és essencial per garantir que els assaigs clínics siguin ètics, centrats en el pacient i produeixin resultats rellevants i significatius per a les persones. Els pacients volen participar i volen fer-ho adequadament. Els professionals volen comptar amb ells.
Agraïments
Aquest és un extracte del projecte LIFE, que no hagués estat possible sense la inestimable contribució tant dels pacients participants, professionals de la unitat de càncer toràcic de l’ICO de l’Hospitalet de Llobregat, liderada pel Dr. Ernest Nadal, així com la inestimable contribució del senyor Bernard Gaspar (President de l’AEACaP), la Dra. Assumpta Company (Subdirectora d’HPV World) i la senyora Ana Sedano (Gerent d’Unió Consorci Formació).
[1] Leader, A. E., & Aplin, A. E. (2021). From the Community to the Bench and Back Again: The Value of Patient and Community Engagement in Cancer Research. Cancer discovery, 11(9), 2135–2138. https://doi.org/10.1158/2159-8290.CD-21-0693
[2] Recomendaciones para la articulación de la participación de pacientes y asociaciones de pacientes en el proceso de la I+D farmacéutica. Accesible a través de https://www.farmaindustria.es/web/documento/recomendaciones-para-la-articulacion-de-la-participacion-de-pacientes-y-asociaciones-de-pacientes-en-el-proceso-de-la-id-farmaceutica/