Recomanació al directiu sanitari: Activa la IA, ara

01/04/2024

La Intel·ligència Artificial (IA) és una tecnologia integradora, es desenvolupa molt de pressa i ha començat a transformar tot el que fem. És raonable afirmar que no hi haurà res que en quedi al marge, i ara toca actuar. Tot i que no podem saber amb precisió com evolucionarà, implementar IA en salut no és una opció, és una necessitat urgent. Fa poques setmanes, la Fundació TIC Salut i Social i la Societat Catalana de Gestió Sanitària van organitzar una jornada de formació per explicar què haurien d’estar fent els directius en els diversos àmbits de la salut per a liderar les opcions de canvi que ofereix la IA. Partint del que es va dir us presentem en format de paraules clau un escenari desitjable–possible.

Segons la metàfora de la inundació, que Hans Moravec va utilitzar el 1977 per predir l’evolució de la IA, les terres baixes ja s’estan inundant. El nivell de l’aigua puja ràpidament i no tardarà a assolir els cims més elevats, on es troben les capacitats humanes més distintives i avançades.

Excel·lència

El flux del pacient pel sistema de salut s’optimitzarà, fent-lo transparent mitjançant tècniques d’anàlisi predictiu, basades en el fet que tindrem dades dels pacients en temps real. Es podrà assegurar que cada pacient rep l’atenció adequada en el moment oportú. Hi ha molt marge per anar cap a l’excel·lència operativa, automatitzant tasques rutinàries o ajustant l’assignació dels recursos a l’assistència, entre moltes d’altres.

Progrés

Imagineu convertir “la transformació de l’hospital” en objecte de recerca en temps real, convertint les operacions diàries en oportunitats per aprendre i millorar.  A banda d’augmentar l’eficiència en qualsevol tipus de recerca clínica, la IA pot fer progressar l’hospital, o el centre de salut, cap a models més responsius tant a les necessitats dels pacients com dels professionals.

Lideratge

El combustible de la IA són les dades, i el seu entorn tècnic és complex; d’una banda la variabilitat i el volum de les dades i dels seus format, i de l’altra la dificultat afegida de les garanties tècnic-legals. Entenguem que la seguretat absoluta té un cost infinit, però que el cost més greu és el de deixar passar les oportunitats que representa la IA en termes de benestar i d’ocupació sostenible.  Si tot va bé, tindrem obsessió per aprofitar les dades, i cada dia que no tenim entre mans un projecte d’aplicació de la IA, és un dia de lideratge perdut.

Aprenentatge

Una peça essencial per fer realitat els escenaris anteriors és que els professionals sanitaris se’n facin ben capaços. Tothom ha de visualitzar el que de forma imminent ens porta la IA, i ha de  desenvolupar les corresponents habilitats. Des de la perspectiva del professional algunes activitats que perdran valor, però més n’hi haurà que en guanyaran.

Cal re-aprendre per activar i generalitzar la innovació basada en les tecnologies IA, i l’experiència clínica i de gestió dels professionals és un element determinant en el seu desenvolupament.

Col·laboració

El conjunt del sistema de salut català, a nivell món, és de la dimensió d’una organització sanitària mitjana, i s’ha de promoure un model de governança basat en incentivar la col·laboració, i no tant sols per la magnitud dels projectes sinó per afrontar junts la complicació i la complexitat que suposa el canvi de paradigma. No es tracta tant sols de fer esprints individuals sinó d’organitzar a més un llarg viatge col·lectiu.

Models de negoci

La prestació de serveis de salut és local i pot funcionar amb la lògica del sistema públic, però la innovació està globalitzada, es basa en models de negoci audaços, i cada vegada serà la causa d’una proporció major de la despesa. La IA representa una nova oportunitat perquè no ens limitem a veure l’economia de la salut com una despesa, i pensem en clau d’inversió. Qui fabricarà i vendrà els robots sanitaris? Qui inventarà els nous algorismes? Tinguem ben present que salut-benestar és el tractor més important de l’economia.

Ecosistema

Un dels actius més importants que tenim al país és la riquesa del nostre ecosistema d’innovació i de recerca sanitàries, fruit de l’esforç i la tenacitat de tants i tants professionals i recercaires. Aprofitem aquesta empenta aprofundint en el treball en xarxa entre entitats per expandir les bases de dades i trencar els sitges i fem que la IA faciliti que els pacients ocupin la posició central de l’ecosistema. Per últim, last but not least, sense una bona dosi d’Intel·ligència Col·lectiva, sabrem fer un ús intel·ligent de la IA?

En conclusió, el directiu sanitari és responsable d’integrar la IA en els seu àmbit d’acció, i de fer-ho ara, amb visió col·lectiva i amb enfocament pràctic. Que la millora en qualitat de l’atenció sigui sostenible passa per aprofitar les oportunitats d’innovació que la IA ofereix.

Comparteix: