
Resum executiu
L’objectiu d’aquest projecte és aportar les recomanacions que, des d’una perspectiva estratègica i operativa, permetin implementar línies de millora per a l’orientació de la gestió de la utilització de medicaments (GUM) al resultat i al valor. Aquest document inclou 23 recomanacions que permetrien orientar, en qualsevol entorn del nostre Sistema Nacional de Salut, la GUM als resultats i al valor.
Les recomanacions proposades es fonamenten en l’anàlisi prèvia de situació i en la identificació de línies de millora potencials.
En l’àmbit estratègic, s’han proposat sis recomanacions, cinc vinculades amb la subdimensió “governabilitat i participació dels professionals”, juntament amb una recomanació relacionada amb la dimensió “d’incorporació dels pacients i les seves perspectives”.
L’àmbit operatiu integra 17 recomanacions distribuïdes en dimensions i subdimensions que tenen com a objectiu avançar cap a la disponibilitat de les eines tecnològiques i organitzatives que permetin donar una resposta operativa a les voluntats i les prioritats expressades des de l’àmbit estratègic.
Per a cadascuna de les 23 recomanacions s’ha definit la prioritat i l’horitzó temporal de desenvolupament. Així mateix, també s’ha formulat una ruta crítica potencial per guiar el procés de desenvolupament i implementació de les recomanacions proposades. Es tracta d’una ruta general que cada entorn de gestió territorial hauria d’adaptar a la situació actual.
El conjunt de recomanacions dutes a terme defineix un marc d’acció que es pot resumir en set principis:
- Disposar d’estratègia. Això implica tenir clar què significa i definir la governança del medicament.
- Disposar d’informació, amb tot el que això implica, com tenir sistemes i tecnologia adequats, dades de qualitat i contrastables, capacitat d’anàlisi, i garantir la seva visualització i el format efectiu quan es transmet als professionals sanitaris.
- Incorporar la gestió clínica al procés de GUM.
- Incorporar l’experiència del pacient a la GUM.
- Gestionar a partir de l’anàlisi per comparació, amb les implicacions i les potencialitats que implica.
- Aplicar incentius a la incorporació del valor.
- Practicar la rendició de comptes en els resultats de la GUM.
Finalment, cal destacar que la GUM forma part d’un model de gestió global dels sistemes sanitaris. No es pot considerar un element aïllat. Per tant, el seu marc estratègic no pot ser exclusiu de la GUM, sinó que ha de ser conseqüent amb el marc estratègic general.