Espais híbrids: el futur del disseny sanitari

30/05/2022

Quan analitzem i agrupem els senyals sobre com serà la sanitat del futur s’identifiquen tres grans tendències: l’atenció sanitària virtual, l’experiència dels pacients i els cuidadors i els espais adaptatius. Vegem les dues primeres tendències.

L’atenció sanitària virtual

Prospectivament, l’atenció sanitària virtual seguirà sentant les bases essencials necessàries per permetre una atenció àgil i eficaç amb el professional adequat, al moment adequat i al lloc adequat.

L’atenció sanitària virtual es defineix per l’ús de tecnologia, inclosos telèfons, vídeos, aplicacions mòbils, missatges de text i altres plataformes de comunicació per brindar serveis de salut a un pacient fora de les ubicacions físiques del sistema de salut. Mentre que la telemedicina es refereix a l’atenció de pacients a distància, l’atenció sanitària virtual és un terme molt més ampli que inclou una varietat de serveis d’atenció digital. Ofereix una oportunitat de millorar l’experiència del pacient, millorar la salut de la població, reduir costos i millorar la vida laboral dels proveïdors d’atenció sanitària. Algunes dades avalen que aquesta tendència ha arribat per quedar-se i augmentar la seva importància a la sanitat. Per exemple, durant la pandèmia viscuda recentment, l’ús de la telemedicina es va multiplicar 40 vegades i les descàrregues d’aplicacions de salut van augmentar un 65% el darrer any.

L’experiència de pacients i cuidadors

La participació i la implicació familiar, especialment en el punt d’atenció, s’han relacionat amb millors resultats de salut com a menors reingressos hospitalaris evitables, per exemple. Per tant, l’experiència del pacient, la família i els cuidadors està orientant el procés de disseny de futurs hospitals, clíniques i centres de salut. Un nou tipus d’instal·lació sanitària, el centre de salut Smart, s’ha dissenyat no només per al pacient, sinó també per a la família i els cuidadors. Després de tot, els experts sanitaris consideren cada cop més la família com una part de l’equació de participació i implicació del pacient igualment important.

Totes aquestes idees es poden reflectir en el cas de Stanford Healthcare: nombroses opcions d’entreteniment a l’habitació, com ara coixins amb altaveus i controls operats pel pacient. I des del punt de vista de la participació familiar, les habitacions de l’hospital intel·ligent connecten els cuidadors amb més informació sobre la salut del pacient i actualitzacions en temps real sobre el seu estat de salut i els procediments. Això ajuda els membres de la família a obtenir més informació sobre la salut dels seus éssers estimats i saber on es troben en el procés d’atenció. Els jardins al terrat, els senders per caminar, les obres d’art i la integració d’altres elements naturals també han estat importants per crear un espai segur per als pacients i la família.

Tres escenaris de futur

La intersecció d’aquestes tres tendències crea tres escenaris que contribueixen a la idea d’un futur espai sanitari híbrid.

Figura 1. Diagrama d’espais híbrids

Escenari 1. L’experiència virtual del pacient

Amb totes les eines digitals disponibles i les que es creen a un ritme exponencial, la preocupació principal és com crear una bona experiència per al pacient. Aquests nous serveis ajudaran els pacients a augmentar l’accés a l’atenció amb visites virtuals integrades millors, reduir les bretxes d’atenció, optimitzar les comunicacions i ampliar l’atenció amb monitorització remota. Aquests actius digitals formaran part de les nostres vides, però no haurien de complicar la nostra rutina ni generar estrès. El desafiament és crear una experiència que integri totes aquestes tecnologies com un flux.

Ja hi ha moltes eines al mercat per facilitar l’experiència de l’atenció sanitària virtual. Per exemple, Kencor Health té un assistent digital que recorda als pacients que es prenguin els signes vitals i automàticament comparteix aquesta informació amb els seus professionals de referència. Healthymize és una aplicació que utilitza intel·ligència artificial per monitoritzar les veus dels pacients i detectar malalties respiratòries com pneumònia o asma.

Escenari 2. Hub de salut comunitària

El concepte de hub de salut comunitària és una instal·lació que acull una àmplia gamma d’atenció i serveis de salut comunitària sota un mateix sostre, amb la intenció de brindar una solució de salut integral basada en la comunitat. És un lloc col·laboratiu de serveis de salut incloent-hi la salut mental i algunes especialitats, serveis de diagnòstic, farmàcia, optometria, audiologia i serveis socials. El hub també seria un lloc perquè les persones es connectin amb altres a les àrees interiors comunes, com la cuina comunitària i els espais a l’aire lliure, empoderant les persones amb educació i suport per prendre decisions informades per participar en la seva atenció.

Els projectes que s’estan desenvolupant en aquesta àrea, principalment als EUA i Canadà, utilitzen el model “Community Hub” (veure per exemple el Cowan Community Health Hub). El Community Hub funciona com un registre central de persones en risc per a una xarxa d’agències de coordinació de l’atenció, cosa que ajuda a eliminar les sitges organitzatives i redueix la duplicació de serveis. Aquest model es basa en la figura de coordinadors d’atenció.

Escenari 3. Espai augmentat

Un espai augmentat és l’espai físic superposat amb informació que canvia dinàmicament. És probable que aquesta informació estigui en format multimèdia i, sovint, està localitzada per a cada usuari. Els espais sanitaris futurs han d’estar dissenyats per integrar totes aquestes noves tecnologies de la informació per facilitar el treball professional i millorar l’experiència del pacient. Els centres d’atenció mèdica han d’aprofitar les oportunitats de la realitat estesa per millorar el benestar, visualitzar dades mèdiques de manera més efectiva, millorar els tractaments i fins i tot les intervencions quirúrgiques.

En conclusió, el més probable és que el futur de l’atenció sanitària sigui un model híbrid, on els pacients rebin una combinació d’atenció virtual i presencial, on tota la comunitat estarà implicada per millorar el benestar de tots els participants. Els pacients i les famílies s’han d’apoderar amb aquest nou espai híbrid per crear millors hàbits i prendre el control de la salut. Per això, hem de començar a dissenyar espais que donin suport a aquestes dinàmiques i optimitzin els beneficis de la tecnologia sense perdre la connexió humana.


Foto de NBBJ

Comparteix:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *