6 claus per a què la IA en salut assoleixi el seu màxim potencial

10/02/2025

La transformació digital de l’atenció sanitària ha agafat impuls els darrers anys i ha esdevingut un element clau per fer front als reptes globals dels nostres sistemes sanitaris.

Hem normalitzat l’ús d’innovacions digitals en múltiples fases de la cura de la salut: autocura, prevenció, accés a l’atenció sanitària (telemedicina), monitorització remota i seguiment de patologies… Sens dubte la pandèmia de covid-19 va contribuir a aquesta normalització, a especial en l’adopció de l’atenció virtual, tant al sector de provisió sanitària pública com privada.

La IA forma part de la revolució que ens porta la digitalització, però amb un potencial d’enormes dimensions. Fa un any parlàvem aquí dels seus beneficis per al diagnòstic i l’atenció mèdica, el suport en tasques administratives o l’avenç en el descobriment de fàrmacs i també de la necessitat (plenament vigent) de treballar col·lectivament cap a una IA responsable que sigui fiable, ètica i minimitzi els riscos respectant drets humans i valors democràtics.

Actualment, hi ha diferents nivells de maduresa en la implantació de la IA al sector sanitari, però encara estem lluny d’una adopció generalitzada de la IA en salut. Un informe recent del World Economic Forum i BCG analitza els reptes que explicarien el perquè i apunta a 6 palanques per aconseguir aprofitar el màxim potencial de la IA en salut.

Aquests reptes, segons l’informe, són:

  • La complexitat de la IA a la sanitat dissuadeix responsables polítics i empresarials.

  • Desajustament entre les opcions tècniques i les visions estratègiques: els responsables sanitaris solen delegar decisions tècniques i perden l’oportunitat d’alinear la tecnologia amb els objectius estratègics.

  • Baix nivell de confiança a la IA en un marc regulador i de governança fragmentat. Augment de desconfiança pública a la IA i escepticisme de la indústria.

D’especial interès m’ha semblat aquesta gràfica que il·lustra els diferents nivells d’adopció segons el tipus d’actor de l’ecosistema sanitari. Els casos d’ús amb més nivell de validació els trobem al sector farmacèutic i al costat dels proveïdors, amb eines de suport clínic com el tractament automatitzat de documents o el reconeixement de la imatge mèdica. Al costat dels pagadors trobem alguns avenços en l’automatització de la tramitació de sinistres, però encara molt de recorregut en els models predictius que permetin models d’atenció sanitària preventiva.

Figura 1. Casos d’ús per a tots els stakeholders

Font: Hudde, M et al (2023). Generative AI will transform health care sooner than you think. BCG

Com els líders de l’ecosistema sanitari poden impulsar l’adopció de la IA de forma generalitzada?

L’informe identifica 6 palanques:

  1. Centrar-se en solucions operatives que demostrin beneficis a curt termini (centrades en processos i reducció de càrrega de treball dels professionals) i condueixin a inversions a llarg termini.

  2. Fomentar partenariats publico privats amb objectius compartits. Alineament dels líders públics i privats sobre les prioritats, les oportunitats i els riscos de les aplicacions mèdiques de la IA i compartir-ne el valor creat.

  3. Fomentar la cooperació sobre les infraestructures per passar a diferenciar-se a través dels serveis i promoure un mercat competitiu centrat en ofertes d’alt valor.

  4. De les bones intencions a les decisions tècniques responsables. Els responsables sanitaris, tant públics com privats, no haurien de deixar les decisions tècniques a mans d’experts. S’haurien de formar i implicar amb les qüestions tècniques.

  5. Construir proactivament la confiança i deixar d’esperar directrius. Comprometre proactivament la vostra organització en la vigilància de possibles riscos de la IA. A més, les organitzacions haurien de considerar comitès i principis ètics de la IA, similars a la bioètica en l’atenció sanitària, per prendre decisions ètiques informades.

  6. De la dada dispersa a la integració deliberada. L’accés a les dades continua sent una preocupació important, reduint tant la confiança com el rendiment de la IA. Per garantir un accés equitatiu a dades de qualitat, els líders han d’advocar per uns conjunts de dades connectades globalment però controlades localment.

Les 6 palanques semblen més que raonables i la seva activació dependrà, a més de la voluntat i la determinació dels responsables sanitaris, d’un element transversal en totes elles, la cooperació públic-privada.

La IA té potencial per remodelar el futur de l’atenció sanitària ajudant els professionals a prestar una atenció millor, és el moment d’apostar per això.


Referències

World Economic Forum (2025). The Future of AI Enabled Health. https://reports.weforum.org/docs/WEF_The_Future_of_AI_Enabled_Health_2025.pdf

Foto d’Erik Eastman

Comparteix: